Anne Pulkkinen: Játék a babával

Könyvajánló

Akár már az újszülöttekkel is játszhatunk! A könyv 50 speciális mozgásfejlesztő gyakorlata játékos formában segíti elő a kisbaba fejlődését, és kitűnő alapot jelent az erős és mély kötődés kialakulásához. Könyvünk lépésről lépésre, színes képekkel mutatja be a játékokat, és segít, hogy a babával eltöltött idő tartalmasabb és vidámabb legyen.
A PEKiP játékaival ösztönözhetjük kisbabánk kísérletező kedvét, megerősítve kezdeményezőkészségét és önállóságát. Gyermekünk így rendre megtapasztalhatja, mennyi mindenre képes egyedül. Ez az önbizalmát is nagyban növeli.
A PEKiP játékai immár negyven esztendeje szolgálják a szülőket és kisbabáikat az első hetektől az első magabiztos lépések megtételéig. A PEKiP-játékok során a szülők a kisbabát nem gyakorlatoztatják vagy tornáztatják, hanem olyan mozdulatokat és testtartásokat mutatnak neki, amelyeket önállóan is el tud végezni. A lényeg az, hogy a gyermek a mozgás során úgy érezze: „Ezt magamtól is tudom!” A passzív csecsemőtornával szemben a PEKiP-játékok célja az, hogy a gyermeket önálló mozgásra ösztönözzék. Jó példa erre a 8. játék, a babafoci, amelynek során (nagyjából az első negyedévtől) a hanyatt fekvő baba talpához egy madzagra erősített strandlabdát tartunk. Figyeljük meg, hogyan reagál erre a gyermek. Valószínűleg magától elkezdi rugdosni a labdát. Kezdetben segíthetünk neki azzal, hogy egyik kezünket a popsija alá helyezzük. A baba örülni fog a sikernek: „Egyedül is mozgásba tudom hozni a nagy labdát!” A játék kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a gyermek fejlettségi szintjét (nem az életkorát, hiszen minden kisbaba egyéni ütemben fejlődik) és pillanatnyi közérzetét (jól van-e, álmos-e vagy sem, passzív vagy aktív ébrenléti állapotban van-e éppen).