Könyvajánló

Könyvajánló sorozatunkban szeretnénk megismertetni, olvasóink figyelmébe ajánlani olyan könyveket, amiket mi magunk is használunk munkánk során.

Olyan olvasmányokat válogatunk össze, amik szakemberek és szülők számára egyaránt jól használhatók, gyakorlati jellegűek. 

Reméljük praktikus útmutatásul szolgálnak az általunk ajánlott szakirodalmi művek, és hasznos tudást adnak át az olvasóknak.

Legutóbbi könyvajánlásunk

  • Anne Pulkkinen: Játék a babával

    “Akár már az újszülöttekkel is játszhatunk! A könyv 50 speciális mozgásfejlesztő gyakorlata játékos formában segíti elő a kisbaba fejlődését, és kitűnő alapot jelent az erős és mély kötődés kialakulásához. Könyvünk lépésről lépésre, színes képekkel mutatja be a játékokat, és segít, hogy a babával eltöltött idő tartalmasabb és vidámabb legyen.
    A PEKiP játékaival ösztönözhetjük kisbabánk kísérletező kedvét, megerősítve kezdeményezőkészségét és önállóságát. Gyermekünk így rendre megtapasztalhatja, mennyi mindenre képes egyedül. Ez az önbizalmát is nagyban növeli.
    A PEKiP játékai immár negyven esztendeje szolgálják a szülőket és kisbabáikat az első hetektől az első magabiztos lépések megtételéig. A PEKiP-játékok során a szülők a kisbabát nem gyakorlatoztatják vagy tornáztatják, hanem olyan mozdulatokat és testtartásokat mutatnak neki, amelyeket önállóan is el tud végezni. A lényeg az, hogy a gyermek a mozgás során úgy érezze: „Ezt magamtól is tudom!” A passzív csecsemőtornával szemben a PEKiP-játékok célja az, hogy a gyermeket önálló mozgásra ösztönözzék. Jó példa erre a 8. játék, a babafoci, amelynek során (nagyjából az első negyedévtől) a hanyatt fekvő baba talpához egy madzagra erősített strandlabdát tartunk. Figyeljük meg, hogyan reagál erre a gyermek. Valószínűleg magától elkezdi rugdosni a labdát. Kezdetben segíthetünk neki azzal, hogy egyik kezünket a popsija alá helyezzük. A baba örülni fog a sikernek: „Egyedül is mozgásba tudom hozni a nagy labdát!” A játék kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a gyermek fejlettségi szintjét (nem az életkorát, hiszen minden kisbaba egyéni ütemben fejlődik) és pillanatnyi közérzetét (jól van-e, álmos-e vagy sem, passzív vagy aktív ébrenléti állapotban van-e éppen).”